Ik werk zelf met de pigmenten van Swiss Color. Deze pigmenten zijn ijzeroxide vrij. Dit zijn helaas nog lang niet alle pigmenten in Nederland en andere landen.

Het grote nadeel van ijzeroxides in pigmenten is de rode waas die na verloop van tijd in de huid zichtbaar wordt en niet meer weg trekt. Ook ervaren sommige patiënten dat zij last krijgen onder een MRI of CTscan. Dit zijn belangrijke redenen om te kiezen voor ijzeroxidevrije pigmenten.

In Nederland moet een Permanent Make Up specialist met apparatuur werken waar een hygiëne-module in geplaatst kan worden. Dit is de naald met daaromheen een naald-kapje waar het pigment in opgezogen wordt. Het hygiëne aspect zit in het feit dat er een rubbertje geplaatst is bij de overgang naar de bevestiging met de pen. Het voordeel hiervan is dat het pigment niet terug kan lopen in de pen. Hierdoor wordt de besmetting van de ene klant naar de andere voorkomen. Bij iedere behandeling behoort dan wel een nieuwe, steriele naaldmodule gebruikt te worden.

In Nederland is zelfs een wetgeving ontwikkeld die eisen stelt aan de veiligheid en hygiëne. Dit moet blijken uit een certificaat/vergunning van de GGD dat in de behandelruimte aanwezig dient te zijn. Dit certificaat bewijst dat de salon aan alle eisen voldoet.

De veiligheid van de pigmenten is in Nederland sinds 2004 wettelijk gewaarborgd. Pigmenten die allergische reacties kunnen veroorzaken, of op een andere manier schadelijk zouden kunnen zijn, zijn verboden. Het Landelijke Centrum voor Hygiene en Veiligheid en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) houden zich met de controle op het veilig aanbrengen van Permanent Make Up bezig.